RC auta - jaké typy známe a jaké vlastnosti mají?

RC auta, tedy modely aut na dálkové ovládání, jsou oblíbenou zábavou pro mnoho lidí. Tyto modely se vyskytují v různých typech a velikostech a jsou vyrobeny z různých materiálů, což ovlivňuje jejich výkon a funkce. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou druhy RC aut, jak je můžeme rozlišovat a členit.

Existují různé druhy RC aut, které se liší velikostí, výkonem, rychlostí a funkcemi. Mezi nejpopulárnější druhy patří off-road auta, drift auta, monster trucky, truggy a buggy, voděodolné modely a licencované.

Off-road RC auta

Off-road auta jsou určena pro jízdu mimo silnice a jsou vybavena většími a silnějšími koly, která umožňují snadnou jízdu v terénu. Tyto modely jsou obvykle robustní a odolné vůči nárazům a pádu, což z nich činí ideální volbu pro začátečníky.

Drift RC auta

Driftovací RC auta jsou speciálně navržena pro driftování, což je závodní styl jízdy, při kterém je cílem udržet kontrolu nad vozidlem v průběhu klouzání zadními koly. Tyto modely mají speciální pneumatiky a odlišné nastavení pro zvládání zatáček a klouzavých manévrů. Zároveň mají nízká těžiště, což umožňuje snadné řízení a kontrolu při driftování. Tyto modely jsou obvykle menší než off-road auta a jsou vhodné pro jízdu na hladké povrchy, jako jsou asfaltové nebo betonové plochy.

Monster Truck RC auta

Monster trucky jsou obvykle větší než ostatní druhy RC aut a jsou navrženy tak, aby se dokázaly poprat s nejtěžšími terény. Tyto modely jsou obvykle vybaveny velkými pneumatikami a silnými motory, což umožňuje vysokou rychlost a sílu.

Truggy RC auta

Truggy jsou kombinací monster trucku a buggy. Tyto modely jsou obvykle větší než buggy, ale menší než monster trucky. Jsou navrženy tak, aby se dokázaly poprat s těžšími terény, ale zároveň jsou dostatečně rychlé pro jízdu po hladkých površích.

Buggy RC auta

Buggy jsou obvykle menší než ostatní druhy RC aut a jsou navrženy pro jízdu po hladkých a rovných plochách. Tyto modely jsou obvykle lehčí a rychlejší než ostatní druhy RC aut, což umožňuje vysokou rychlost a obratnost.

Licencovaná RC auta

Licencovaná RC auta jsou modely, které jsou oficiálně schváleny a autorizovány k použití značkou a designem skutečných vozidel. Tato auta jsou navržena tak, aby se co nejvíce podobala skutečným autům a jsou oblíbená zejména mezi sběrateli RC aut.

Voděodolná RC auta

Voděodolné RC auta jsou navržena tak, aby byla odolnější vůči vodě a vlhkosti. Tyto modely jsou vhodné pro jízdu v blátě, kalu a dokonce i v menších vodních tocích. Zpravidla mají těsnění kolem elektroniky a vodotěsné kryty pro přijímač a serva.

Některé RC auta mohou být kombinací těchto kategorií, tedy například driftovací auta s voděodolností a licencovaným designem.

 

Výběr vhodného typu RC auta závisí na zájmech a potřebách jednotlivce. Každý druh má své vlastnosti, vzhledem k tomu, že se RC auta liší v mnoha ohledech, mohou být také rozdělena podle různých kritérií:

  • Velikost RC aut se pohybuje od malých, pouze několik centimetrů velkých modelů, až po velké a robustní modely, které mohou mít délku až několik desítek centimetrů. Největší RC auta jsou obvykle určena pro závody a jiné soutěže, kde je důležitá rychlost a výkon.
  • Dalším kritériem, které může být použito k rozdělení RC aut, je jejich pohon. RC auta mohou být poháněna buď elektromotorem, nebo spalovacím motorem. Elektromotory jsou obvykle menší a levnější než spalovací motory, ale mají nižší výkon a menší dojezd. Na druhé straně jsou spalovací motory výkonnější, ale také náročnější na údržbu a mohou být hlučnější.
  • Další kritérium je druh RC ovladače. Existují dva hlavní typy ovladačů: jednoduché a pokročilé. Jednoduché ovladače jsou ideální pro začátečníky a mají zpravidla méně funkcí, zatímco pokročilé ovladače jsou určeny pro pokročilé uživatele a mají více funkcí a vlastností.
  • V neposlední řadě mohou být RC auta rozdělena podle jejich způsobu ovládání. Existují RC auta s kabelovým ovládáním, která jsou připojena přímo k ovladači pomocí kabelu, a bezdrátová RC auta, která jsou ovládána pomocí bezdrátového signálu.

Při výběru RC auta je důležité brát v úvahu několik faktorů, jako je výkon, rychlost, velikost a druh ovladače. Pokud si nejste jisti, jaké RC auto by pro vás bylo nejvhodnější, můžete se s námi poradit. Pište nám na email obchod@rchracka.cz nebo volejte na telefon 725 449 113.