Plyšové hračky děti milují

Dětské hrátky bez plyšáků zkrátka neexistují. Děti plyšové hračky zbožňují. První plyšové hračky se objevují už koncem 19. století. Od té doby představují neopomenutelnou výbavu každého dětského pokoje. Pořídit dětem můžete plyšáky malé, ale i velké, v různých barvách, různých druhů.

Děti svým plyšovým hračkám mnohdy přisuzují magické a nadpřirozené schopnosti. Vnímají je jako důležitou vazbu mezi domovem a vnějším světem. Mohou s nimi prožívat fiktivní dobrodružství.

Proč děti plyšáky zbožňují?

Děti v nich spatřují symbol emocí, ochranu proti těžkostem života. Jejich přítomnost je uklidňuje a pomáhá jim zvládat postupné oddělování od matky. Mnohdy si malého plyšáka děti s sebou berou do mateřské školky. Pomáhá jim překonat smutek z odloučení od matky. Jeho hebkost a jemnost jim nahrazuje matčinu náruč. Některé děti neusnou bez své oblíbené plyšové hračky. Plyšové hračky dětem ulehčují při vypjatých situacích, v případě, že se musejí vydat do neznámého prostředí, když se něčím trápí.

U miminek zase podněcují hmatovou citlivost, kterou mají během prvních týdnů života velkou. Mají důležitou roli ve vývoji mozkové aktivity, kterou podporují.

Jak vybrat toho správného plyšáka?

Vybíráte-li plyšáka pro ty nejmenší, mějte na paměti, že všechno strkají do pusy. Materiál by tedy měl mít co nejkratší vlákna. Ideální volbou je 100 % bavlna. Ta je, k citlivé dětské pokožce, velmi jemná. Co se barev týká, sáhněte do nabídky jemných a pastelových. Ty miminku přinášejí pocit bezpečí. Vhodné jsou i takové kousky, které vydávají zvuky. Podporují stimulaci sluchu a zraku.

Výběr pro větší děti nechte na nich. Ať si vyberou takového, který se jim bude líbit a budou z něj mít příjemný pocit.