Konektory pro RC modely

Konektory pro RC modely

V žádném RC modelu se neobejdeme bez spojování elektronických součástek pomocí konektorů pro RC modely. Existuje nepřeberné množství typů konektorů a zdířek, a proto se podíváme na nejpoužívanější typy, na jejich použitelnost, konektorové redukce, velikosti a také na správné pájení, chcete-li letování.

Na konektorech není dobré šetřit, i když často vypadají stejně a cena se liší. U dražší varianty stejného konektoru je obvykle použitá větší pozlacená vrstva, což zajišťuje přenos proudu bez větších ztrát.

Vhodné je používat konektory doplněné zadní ochranou krytkou kabelů proti nebezpečí zkratu. Všechny vyráběné konektory v plastových krabičkách mají specifický tvar pro + a - pól, aby nemohlo při zapojení dojít ke zkratování baterie.

Použití silových konektorů pro RC modely:

 

T-Dean nebo Deans

Ploché konektory a zdířky T-Dean jsou použitelné u středně výkonných modelů. Důvodem, proč tyto konektory nelze použít pro vysokovýkonné modely, je menší styčná plocha a náročnější pájení kabelů. Tyto konektory se dají pořídit i velmi levně, ale pozor na kvalitu pozlacení a plastové krytky, která se často deformuje při neopatrném pájení.

Existuje také zmenšená varianta konektoru T-Dean nazývaná mini-T nebo mini Deans.

Tamiya

Konektory Tamiya jsou základními konektory používanými v nejlevnějších modelech. Doporučuje se je vyměnit alespoň za typ T-Dean. Mají nepozlacené kulaté konektory, které se rychle opotřebovávají, a plastovou krytku s větším přechodovým odporem.

XT 30, 60, 90 a EC 3, 5

Tyto inovativní konektory jsou vhodné pro výkonné modely s vysokým proudovým zatížením. Využívají kulaté dutinky a plastovou krytku pro prevenci zkratu. Jejich výhodou je snadné pájení kabelů a různé velikosti pro použití v různých modelech.

IC 3, 5

Konektory IC používá firma Spectrum pro baterie bez balančního kabelu, což umožňuje snadné balancování. Mají navíc plochý konektor mezi + a -, který slouží pro balancování baterií.

G4, G5

Nejvýkonnější akumulátory mají dutinky a konektory G4 nebo G5 pro maximální styčnou plochu a minimální ztráty.

Traxxas

Specifické ploché konektory Traxxas jsou určené pro modely této značky a mají integrovaný balanční konektor pro LiPo akumulátory.

Castle

Konektory a zdířky Castle Creations jsou k dispozici ve dvou velikostech a mají zelenou barvu.

MR a MT 3-pinové konektory jsou vhodné pro odpojování serv.

Použití servokonektorů pro RC modely:

RX – JR / RX – Futaba Dva základní konektory pro připojení kabelů do serva. Liší se pouze drobnou odlišností ve tvaru plastového výlisku. Konektory a zdířky jsou z nepozlaceného kovu, ale na tyto konektory větší přechodové odpory nevadí.

Letování - studené spoje

Kvalitní pájení kabelů je náročné a vyžaduje čistou povrchovou úpravu a správné tavidlo pro odstranění oxidů. Nedostatečné prohřátí nebo příliš rychlé zchlazení pájky může vést k tzv. studeným spojům, které mohou negativně ovlivnit funkci zařízení. Je důležité zajistit správný elektrický kontakt a mechanické spojení kovů.